Jaardoelen Stellen Met De 'Growing Edge' - Momentum Mastermind

by Marja 

december 14, 2016

jaardoelen stellen

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”]

Sommige mensen nemen er specifieke data in een jaar om jaardoelen stellen te gaan. In een Mastermindgroep is het meestal de start van de Mastermind. Ook komt het voor dat het de doorstart is na het behalen van eerder gestelde doelen. Hoe dan ook: Het stellen van doelen geeft significant hogere kansen op succes. Maar de lat te laag leggen is een recept voor zelfsabotage.

Uit studies blijkt dat we het meest uitgedaagd worden om onze doelen en taken te volbrengen wanneer het als niet te gemakkelijk en nét niet al te moeilijk wordt ervaren. Die marge wordt in het Engels ‘the growing edge’ genoemd. The growing edge is een plek in je bewustzijn dat het eens is met twee stellingen: de taak is uitdagend EN de taak is haalbaar. Het is dé plek voor de meeste kans op groei.

Het vinden van ‘the growing edge’ is een belangrijke taak. Ook als het een pijnlijke plek is, want meestal is het ook de meest vruchtbare plek!

In het algemeen houden mensen niet echt van veranderingen in het leven. Vroeg of laat zullen weerstand en angst de kop op steken. Je ‘growing edge’ zal onvermijdelijk je angsten en weerstand voor verandering triggeren. Het is dan zaak dat je deze onder ogen ziet, terwijl je wel de focus houdt op de mogelijkheden. Er is niks mis met het maken van fouten of het aangaan van risico’s. Dit ondersteunt het creatieve proces dat tot uitkomsten leidt die je niet eerder voor mogelijk gehouden zou hebben.

Jouw ‘growing edge’

Het zoeken naar je ‘growing edge’ begint altijd met de waarheid. De vraag waar je nu echt staat. En wat jouw visie is. Het helpt niet als je daar je BS* story bij oprakelt, het ‘wat je allemaal tegenhoudt om vooruit te komen’.

Veel mensen hebben twee dromen. De ‘grote droom’ voor de lange termijn (metavisie of toekomstdromen) en een visie voor de korte termijn. Het is belangrijk dat je bewust blijft van beide dromen tegelijk, omdat dat is waar je passie en energie vandaan komt.

Geen enkele ‘growing edge’ is beter dan een andere. Mensen hebben zelden dezelfde growing edge, zelfs niet wanneer ze met een zelfde situatie van doen hebben.

Als je onderdeel uitmaakt van een Mastermindgroep, dan wil je dat je Mastermindpartners op de hoogte zijn van jouw growing edge. Zo kunnen ze je scherp houden om je gestelde doelen te bereiken.

Jaardoelen stellen met de growing edge

Wanneer je jouw jaardoelen stellen gaat voor je persoonlijke en professionele leven, zorg dan dat je plannen ‘uitdagend maar haalbaar’ zijn. En vraag je Mastermindpartners altijd: Ben je op je ‘ growing edge’?

Verantwoordelijk houden (accountability) speelt hier een sleutelrol in. Je groep kan je aanmoedigen om grote doelen te stellen, maar checken ze ook of je je plannen implementeert en oog hebt voor punten waar het mis kan gaan? Het is gemakkelijk (en leuk) voor een groep om met prachtige doelen te komen voor iedere deelnemer, en lastiger voor iedere deelnemer om deze doelen ook te halen zonder de brainstorm en steun van de groep. Zorg dat je groep je aanmoedigt om te groeien en zorg dat je elkaar helpt om ieders doelen te verwerkelijken.

 

 

* BS= Believe System

[/vc_column][/vc_row]

About the author 

Marja

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe now to get the latest updates!

>
X